Mijn naam is Marc de Kemp en ik ben 49 jaar. Ik woon met veel plezier met mijn gezin in Zeist. Ik heb een dochter van 19 en drie jongens van 17, 12 en 10 jaar. In het weekend wandelen wij vaak met onze hond in de bossen in de omgeving. Verder ben ik in de weekenden ook vaak langs de hockeyvelden te vinden, helemaal dit jaar omdat ik coach ben van het team van mijn zoon van 12. Verder probeer ik twee keer per week te tennissen.
Tijdens mijn studie Psychologie aan de Universiteit Utrecht startte ik in het 2e jaar ook met de studie Rechten. Mijn eerste baan was bij Houthoff, een onafhankelijk advocatenkantoor. Ik heb daar bijna 13 jaar met veel plezier gewerkt. Binnen Houthoff was ik werkzaam op de IE/ IT afdeling. Ik hield me voornamelijk bezig met media- en reclamerecht. Inmiddels werk ik alweer 10 jaar bij McDonalds Nederland. Als General Counsel ben ik verantwoordelijk voor het franchise beleid in samenwerking met onze algemeen directeur en directeur Development & Franchising. Daarnaast stuur ik een team aan en geven wij de organisatie gevraagd en ongevraagd advies. Denk bijvoorbeeld aan actuele onderwerpen zoals ESG. Dat maakt de functie enorm uitdagend en daarom ga ik nog altijd ga ik met veel plezier naar mijn werk.
McDonalds, nauw verbonden met de samenleving

In Nederland telt McDonalds 264 restaurants. We zijn als het ware een minimaatschappij. Want zowel onze gasten als onze crewleden zijn een afspiegeling van de maatschappij. Wat veel mensen zich bovendien niet altijd realiseren, is dat de meeste restaurants worden gerund door lokale ondernemers. We hebben een Nederlands hoofdkantoor in Utrecht met een Nederlandse directie. Bij McDonalds Nederland werken ruim 22.000 mensen die onze producten iedere dag met zorg vers bereiden. Natuurlijk zijn we een grote organisatie maar we zijn en voelen ons nauw verbonden met de samenleving. Onze missie is om de samenleving te verbinden en een stukje mooier te maken. Bijvoorbeeld door op lokaal niveau in dialoog te gaan met gemeenten en buurtbewoners. Ook zetten we ons in om de planeet zo min mogelijk te lasten door o.a. ons afval te reduceren, hergebruik en recycling van verpakkingen te stimuleren.
Daarom integreren we duurzame en sociaal verantwoorde initiatieven in onze bedrijfsvoering. Juist ook binnen onze afdeling Legal. Zodat we nu en in de toekomst die vertrouwde plek blijven, waar Nederlanders kunnen genieten van een geluksmomentje met heerlijk, vers bereid eten en een prettige service.
Het Legal Team
In de afgelopen jaren hebben we onze afdeling steeds verder geprofessionaliseerd. Inmiddels zijn we een team van drie specialisten waarin we de verschillende rechtsgebieden onderling hebben verdeeld. Tegelijkertijd vinden we het ook belangrijk om flexibel te blijven. Daarom hebben we allemaal kennis over de belangrijkste rechtsgebieden; franchising, real estate, arbeidsrecht en privacy. Maar ook bij ons zien we het landschap veranderen, en bouwen we onze kennis uit op het gebied van ESG en CSRD-wetgeving.



Het zijn van een ‘goede buur’
We zien binnen Nederland verschillende kansen in het realiseren van nieuwe restaurants. Echter merken we in de afgelopen jaren dat de weerstand bij sommige gemeenten en buurtbewoners toeneemt, zodra zij horen over een mogelijk nieuwe locatie binnen hun gemeente. De lokale politiek en omwonenden zijn belangrijke stakeholders voor ons. We willen ons steentje bijdragen aan een sterke (lokale) maatschappij. Dat kan alleen als we een open dialoog met elkaar voeren. Echter merken we dat niet iedereen daar altijd voor openstaat. Dat is jammer omdat wij vaak tot goede oplossingen kunnen komen om eventuele bezwaren zo veel als mogelijk weg te nemen. Het zijn van een ‘goede buur’ is één van onze belangrijkste uitgangspunten.
Verder elektrificeren (nog) niet mogelijk
Daarnaast is ook de netwerkcongestie een grote uitdaging in het realiseren van nieuwe duurzamere restaurants. We hebben op verschillende locaties in Nederland alle benodigde vergunningen beschikbaar om een nieuw restaurant te realiseren, maar is er onvoldoende tot geen elektriciteit voor handen. Sinds 2018 hebben wij de stap gezet naar een volledig elektrische operatie. Die doelstelling blijft staan. We hopen dat de overheid en netbeheerders stappen gaan zetten die ons in staat stellen om verder te elektrificeren. In de tussentijd zoeken wij naar andere mogelijkheden om te verduurzamen. We plaatsen bijvoorbeeld zonnepanelen op restaurants en testen zogenaamde ‘battery packs’ om energie in op te slaan.


Riskmanagement speelt een grote rol
Riskmanagement speelt bij McDonald’s altijd een grote rol. Niet alleen in Nederland, maar eigenlijk overal ter wereld. McDonald’s is zo’n bekend merk, dat vrijwel alles wat we doen onder een vergrootglas ligt bij het algemene publiek en onze stakeholders. Dan is het fijn om hierover te sparren met onze collega’s in andere landen. We merken dat de uitdagingen waar we in Nederland tegenaan lopen, ook in andere landen spelen of hebben gespeeld. Het is dan erg prettig om de ‘learnings’ van andere collega’s te gebruiken en niet telkens opnieuw zelf het wiel te hoeven uitvinden.
Veel vrijheid op juridisch gebied
We krijgen overigens op juridisch gebied veel vrijheid van McDonald’s Corporation om onze eigen (juridische) afwegingen te maken. Verder vind ik Riskmanagement een verantwoordelijkheid van iedereen binnen ons bedrijf. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de implementatie van de CSRD-wetgeving binnen McDonald’s, dan is dat echt een cross-functioneel project tussen de Supply Chain, Legal, Finance en Brand Impact. Iedere afdeling moet zijn eigen strategie bepalen over hoe risico’s beperkt kunnen worden.
McDonalds en AI-toepassingen
De afgelopen tijd zijn we bij McDonald’s in Nederland druk bezig geweest om processen op te zetten over hoe we als bedrijf met AI omgaan. McDonald’s Corporation bepaalt de wereldwijde uitgangspunten van het beleid dat wij vervolgens bewerken zodat het op lokaal niveau in Nederland ook toepasbaar is. Ook voor het gebruik van AI geldt dat dit typisch een onderwerp is waar iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft om de risico’s te beperken. Als bijvoorbeeld de marketingafdeling een AI-toepassing wil gebruiken in onze McDonald’s app, dan moet dit voornemen eerst gemeld worden bij Legal en IT. Vervolgens beoordelen wij hoe risicovol de AI-toepassing aan de hand van zgn. ‘checklijsten’ die vooraf zijn ingevuld door de marketingafdeling en de externe leverancier. Als het risico beperkt of gematigd is, dan worden risico-mitigerende maatregelen bedacht. Pas als daaraan voldaan kan worden, wordt er toestemming verleend. Als het niet of onvoldoende mogelijk is om risico’s te beperken, dan wordt het gebruik van de AI-toepassing niet toegestaan.