GC aan ’t Woord | Vincent Brugge | ICL Group

Ik ben in 2014 begonnen bij ICL en na een tussenstap van 2 jaar bij CRH, weer terug sinds november 2019 als General Counsel Legal & Compliance Europe. Voor mijn start bij ICL heb ik als advocaat gewerkt bij Allen & Overy in Amsterdam en Hong Kong. Bij ICL ben ik eindverantwoordelijk voor de juridische en compliance activiteiten in Europa. Ik rapporteer aan de Group General Counsel in Tel Aviv en daarnaast ben ik lid van het EU management team.

Over ICL 

Het hoofdkantoor van ICL staat in Tel Aviv met regionale hoofdkantoren in Amsterdam, St. Louis en Shanghai. Er werken ongeveer 12.000 mensen wereldwijd en heeft een jaaromzet van meer dan USD 5 miljard.

ICL is een productiemaatschappij dat voorziet in de – steeds veranderende – basisbehoefte van de mensheid en is actief in drie markten: agricultuur, voedsel en zogenaamde ‘engineered materials’. Voorbeelden van toepassingen van het laatste zijn brandvertragers in allerlei elektronische apparaten, meubels en auto’s, coatings voor chips en andere elektronica, maar ook energieopslag zoals in waterstof-broom batterijen. In de agricultuur zijn we actief op het gebied van kunstmest, zowel bulk kunstmest als speciale toepassingen met bijvoorbeeld coatings waardoor meststoffen op een gecontroleerde wijze worden afgegeven. Voor voedsel produceren we allerlei toevoegingen voor de textuur, smaak en houdbaarheid en voorzien ook in oplossingen voor vegetarische vleesvervangers.

Op het eerste gezicht zijn dit vrij diverse producten, maar er is wel degelijke een grote synergie als je teruggaat in de keten. De basis mineralen die voor het grootste deel worden gebruikt in de productie van al deze producten zijn broom, kalium(carbonaat) en fosfaat. In Europa wordt kalium gewonnen in onze mijnen in Spanje en Engeland. Dit zijn ongelofelijk indrukwekkende operaties waarin onze mensen tot een kilometer onder de grond aan het werk zijn. In Nederland hebben we een kunstmestfabriek in Amsterdam (westelijk havengebied), een chemische specialiteitenfabriek in Terneuzen en een kunstmestfabriek bij Heerlen.

ICL: A cool company?

Het Legal Team

Het wereldwijde Legal & Compliance team telt ongeveer 42 medewerkers, waarvan er 12 in Europa werken. De activiteiten binnen het team zijn opsplitst in Commercial, Corporate en Compliance. Het Commercial team ziet toe op de commerciële contracten en het oplossen van commerciële geschillen. Bij ICL ben ik indertijd begonnen als Commercial Legal Counsel en omdat ICL zelf mineralen wint, vervolgens de producten maakt en verkoopt is dit een ontzettend interessante commerciële omgeving om in te werken. Je bent betrokken bij de hele keten en daarmee heb je een goede kijk in de keuken van de operationele en business omgeving. Corporate ziet op de Corporate Governance & Housekeeping van de gehele groep, maar ook op financiële en M&A projecten. ICL is beursgenoteerd in Tel Aviv en New York en daaruit vloeien ook allerlei verplichtingen voort. Compliance is onderdeel van onze kernwaarden en aangezien wij in vele landen over de hele wereld producten maken en verkopen en sommige van de producten ook nog eens “dual use” zijn, zeer belangrijk om daarin een professionele partner te zijn en erop toe te zien dat wij daarin zorgvuldig handelen.

Belangrijke onderwerpen zijn de “Green Deal” en de daarbij behorende veranderende (milieu)wetgeving. Sustainability staat bij ons hoog op de agenda en in dat kader gaan wij steeds meer circulair werken. Voorbeelden hiervan zijn de “Phosphate Recycling Unit” die in 2019 is geopend in de kunstmestfabriek in Amsterdam en de “PolyStyreneLoop” (in het zeer kort: piepschuim circulair maken) op ons terrein in Terneuzen. Daarnaast zorgt de veranderende wetgeving ook voor een innovatie uitdaging, aangezien de coating van onze kunstmest over een paar jaar biologisch afbreekbaar moet zijn.

Voor welke uitdagingen sta jij als GC?

In slecht Nederlands “keeping pace”. Zelfs zonder een pandemie, volgen zowel in de industrie als binnen ICL de veranderingen elkaar snel op. We hebben een heel goed, maar relatief klein Legal & Compliance team en de uitdaging is met name om de kwalitatief hoge dienstverlening en adviezen een zo groot mogelijke impact binnen het bedrijft te laten hebben. Dan is de uitdaging dus met name de “delivery” binnen het bedrijf. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden, waarbij “Legal Tech” in de breedste zin van het woord op dit moment erg populair is. We hebben echter gekozen om ons eerst te concentreren op louter bedrijfskundige processen en daarmee te realiseren dat de juridische afdeling geen ‘advocatenkantoor binnen het bedrijf is’, maar een bij de business aangesloten en betrokken afdeling.

Vorig jaar zijn we daarom gestart om Legal & Compliance zoveel mogelijk onderdeel te laten uitmaken van onze standaard bedrijfsprocessen, zodat we niet telkens via een “email zijweg” ergens (te laat) bij betrokken worden. Dit jaar bouwen we daarop voort en zijn we aan het werk met een Legal & Compliance Service Hub op basis van de gedachte ‘Legal As A Service’/’On-demand Legal & Compliance’. Dit houdt bijvoorbeeld in dat voor de dagelijkse behoefte aan Legal & Compliance input er een omgeving is waar in de eerste instantie de business en functies zelf een Legal of Compliance check kunnen doen of standaard adviezen en trainingen kunnen bekijken. Uiteraard binnen bepaalde randvoorwaarden en het L&C team bewaakt de kwaliteit van de content. Het resultaat hiervan is minder emailverkeer en een meer efficient proces voor de business, waarbij het L&C team zich kan focussen op de meer complexe vraagstukken en projecten. Om niet voor een deel te verdwijnen achter een platform starten we met een ‘bedrijfsrechtswinkel’, waarin leden van het L&C team op gezette tijden vragen beantwoorden van medewerkers over een bepaald onderwerp. Dit is een goede manier om de relaties met de andere teams en divisies te onderhouden en zo houden we ook een vinger aan de pols over wat er leeft en of we iets moeten aanpassen aan onze dienstverlening.

Dit valt ook samen met Industry 4.0 waarin we binnen ICL hard mee aan het werk zijn. Een voorbeeld hiervan is de acquisitie vorig jaar van Growers Holding in de VS, wat echte “AgTech” is en waarin agrarische data en toegang tot deze data de core business is. Als Legal & Compliance afdeling kunnen wij binnen het bedrijf niet achterblijven en worden we constant uitgedaagd om te blijven innoveren.

Martial Arts

Iedereen die mij volgt op LinkedIn zal het thema herkennen: zo goed mogelijk voor jezelf zorgen, waarbij ‘algemene gezondheid’ een goede voedingsbodem is voor plezier en resultaat in werk en leven. Van jongs af aan doe ik aan “Martial Arts” en diverse sporten. In niet C-19 tijden geef ik les in Zelfverdediging en doe ik mee aan wedstrijden op mijn niveau en leeftijdscategorie. Afgezien van de fysieke voordelen van gewoon ‘fit zijn’, vind ik met name de mentale aspecten belangrijk: zelfbewustzijn en reflectie, discipline, omgaan met stress, en doorzettingsvermogen. Dit zijn ook allemaal dingen die een op een toepasbaar zijn in het bedrijfsleven en je op een gezonde(re) manier laten werken. Aangezien Martial Arts een fysieke dialoog is, moet je echt kalm en aanwezig zijn in het moment waardoor tijdens training of competitie werk of privé stress naar de achtergrond verdwijnt. Ik probeer elke dag te mediteren en ben daarnaast meestal elke dag wel aan het sporten (fitness, roeien of zwemmen en sinds C-19, hardlopen). Dit betekent dat ik fit, energiek en scherp kan blijven werken, waardoor ik ook plezier in het werk blijf hebben.

Verder ben ik vorig jaar begonnen met zangles en heb ik volgens mijn zanglerares (en mijn eigen verbazing) een goede stem. Dus een midlife crisis band behoort tot de mogelijkheden!

Over de auteur(s)

Vincent Brugge
ICL Group